Akcje propagujące zdrowe odżywianie
Dodane przez kgfusion dnia 05/05/2021 21:45
W trosce o dobre nawyki żywieniowe dzieci, wszystkie klasy drugie naszej szkoły wzięły udział w dwóch akcjach związanych z propagowaniem zdrowego odżywiania.
Pierwszą, do której realizacji przystąpiliśmy był ogólnopolski projekt ,,Zdrowo jem, więcej wiem” prowadzony przez Fundację BOŚ. W etapie jesienno-zimowym tej akcji, wychowawczynie klas drugich zrealizowały pięć zadań.
(...)
Działania te realizowane były za pomocą: zabaw dydaktycznych i edukacyjnych, burzy mózgów, zabaw ruchowych, piosenek, doświadczeń i eksperymentów, pantomimy, działalności plastycznej, konkursów. Do realizacji zadań projektowych włączeni (przez dzieci) zostali rodzice, którzy w kreatywny sposób wykazali się, pomagając dzieciom w wykonywaniu zadań domowych- przygotowując zdrowe sałatki i desery.
(..)
Drugim przedsięwzięciem, które wspólnie z uczniami klas drugich i ich rodzicami realizowaliśmy, był Program Knorr pt. ,,Przygotujmy lepszy świat”.
(...)
Konkurs zakończył się 31 marca 2021r. W ogólnopolskim rankingu placówek, które uczestniczyły w nim (386 aktywnie biorących udział), klasy drugie zdobyły 24 miejsce dla Szkoły Podstawowej Nr 2 w Strzyżowie. Oprócz dyplomów uczestnictwa i drobnych nagród dla szkoły otrzymaliśmy motywację do dalszego kreatywnego gotowania.


Poniżej (na obrazku) znajduje się link do filmu na portalu www.kizoa.com


Treść rozszerzona
W trosce o dobre nawyki żywieniowe dzieci, wszystkie klasy drugie naszej szkoły wzięły udział w dwóch akcjach związanych z propagowaniem zdrowego odżywiania.
Pierwszą, do której realizacji przystąpiliśmy był ogólnopolski projekt ,,Zdrowo jem, więcej wiem” prowadzony przez Fundację BOŚ. W etapie jesienno-zimowym tej akcji, wychowawczynie klas drugich zrealizowały pięć zadań:
1. Lekcja: Poznajemy owoce i warzywa
2. Konkurs: Najlepszy rysunek ,,Jem owoce i warzywa”
3. Lekcja: Cukier? Nie, dziękuję!”
4. Konkurs: ,,Reklama zdrowych słodyczy”
5. Dzielimy się wiedzą: ,,Kolorowy talerz” .
Działania te realizowane były za pomocą: zabaw dydaktycznych i edukacyjnych, burzy mózgów, zabaw ruchowych, piosenek, doświadczeń i eksperymentów, pantomimy, działalności plastycznej, konkursów. Do realizacji zadań projektowych włączeni (przez dzieci) zostali rodzice, którzy w kreatywny sposób wykazali się, pomagając dzieciom w wykonywaniu zadań domowych- przygotowując zdrowe sałatki i desery.
Na podsumowanie projektu, nauczycielki napisały obszerny raport każdego przedsięwzięcia, dołączyły do niego zdjęcia – dowody realizacji zadań i przesłały komisji konkursowej.
Największym osiągnięciem było zajęcie 6. miejsca (na 306 drużyn aktywnie uczestniczących) klasy 2b w etapie jesienno – zimowym. Pozostałe klasy drugie osiągnęły wysokie pozycje, które zachęcają do uczestnictwa w etapie wiosennym.

Drugim przedsięwzięciem, które wspólnie z uczniami klas drugich i ich rodzicami realizowaliśmy, był Program Knorr pt. ,,Przygotujmy lepszy świat”.
Zadania konkursowe to:
• Przeprowadzenie lekcji przez nauczycieli.
• Przygotowanie posiłków przez rodziców i ich dzieci.
• Wypełnienie ankiety przez uczniów.
Wychowawczynie przeprowadziły cykl lekcji, dzięki którym dzieci dowiedziały się, że to rośliny strączkowe dostarczają nam tyle samo (a nawet i więcej) białka, co mięso. Poza tym uczniowie nabyli wiedzę, że bardzo ważne w zdrowym odżywianiu są trzy porcje warzyw
i dwie owoców w ciągu dnia. Dzieci zakończyły projekt z uświadomieniem, że drobna zmiana na talerzu, może zaowocować wielką zmianę dla środowiska: wpłynąć na bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzać wodę, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.
Zajęcia konkursowe stały się inspiracją do rodzinnego gotowania. Organizatorzy przygotowali szereg przepisów, które można było wykorzystać w domowym menu. Rodzice przesyłali zdjęcia przygotowanych potraw na stronę konkursową, dzięki czemu poszczególne klasy zdobywały kolejne punkty. Konkurs zakończył się 31 marca 2021r.
W ogólnopolskim rankingu placówek, które uczestniczyły w nim (386 aktywnie biorących udział), klasy drugie zdobyły 24 miejsce dla Szkoły Podstawowej Nr 2
w Strzyżowie. Oprócz dyplomów uczestnictwa i drobnych nagród dla szkoły otrzymaliśmy motywację do dalszego kreatywnego gotowania.
Poniżej (na obrazku) znajduje się link do filmu na portalu www.kizoa.com